Skip to main content

Waarom heet het eigenlijk kerstmis?

Gepubliceerd
24 jun 2024
José Wissenburg

De naam ‘Kerstmis’ lijkt misschien afkomstig van ‘kerstenen’, maar komt eigenlijk van het Latijnse ‘Christes Masse’, wat ‘de mis van Christus’ betekent. Na de dood van Jezus werden geheime kerkdiensten gehouden, waarbij de voorganger aan het einde zei ‘Ite, missa est’. Dit gaf de naam ‘Mis’ aan deze bijeenkomsten. Toen keizer Constantijn in 336 na Christus 25 december uitriep tot de geboortedag van Jezus, werd de mis van die dag ‘Christes Masse’. Probeer dat drie keer snel uit te spreken, en je begrijpt waarom dat het in het Nederlands ‘Kerstmis’ werd.

Kerst in Verschillende Talen

In het Frans wordt Kerst ‘Noël’ genoemd, wat mogelijk afgeleid is van ‘Natal’ of ‘Nadal’, wat ‘geboorte’ betekent. In het Duits spreekt men van ‘Weihnachten’, wat ‘Gewijde Nachten’ betekent en verwijst naar het verhaal dat Jezus ’s nachts werd geboren.

De Datum van Kerst

Hoewel 25 december traditioneel wordt gevierd als de geboortedag van Jezus, zijn de meeste Bijbelkenners het erover eens dat Hij waarschijnlijk op een andere datum is geboren. Sommigen speculeren over september/oktober of maart/april. Desondanks is de geboorte van Jezus een gebeurtenis die hoe dan ook gevierd wordt.

Kerstmis is meer dan alleen een gezelligheidsfeest. Het is een feest van licht, hoop en samenkomst. Of je nu de religieuze betekenis viert of gewoon geniet van de gezelligheid met dierbaren, het is een tijd om te reflecteren op de waarden van vrede en naastenliefde. Fijne Kerst!