Skip to main content

De ware betekenis van Kerstmis

Gepubliceerd
24 jun 2024
José Wissenburg

Kerstmis is het gezelligheidsfeest bij uitstek. In de koude en donkere wintermaanden is het de ideale tijd om als familie en vrienden bij elkaar te zijn. Maar Kerstmis heeft een diepere betekenis die veel verder teruggaat dan de huidige tradities.

De Geboorte van Jezus

Ruim 2000 jaar geleden werd Jezus Christus geboren. Het klassieke kerstverhaal, te vinden in Lucas 2 van het Nieuwe Testament, vertelt hoe Jezus in een stal ter wereld kwam en in een voederbak werd gelegd omdat er geen wieg beschikbaar was. Deze eenvoudige en nederige geboorte symboliseert de komst van het licht in een donkere wereld.

Hoe Kerst Ontstond

De viering van Kerstmis op 25 december begon in het jaar 340 na Christus. Paus Julius de Tweede besloot dat deze dag, die traditioneel werd gebruikt om de zon te vereren, nu gewijd zou zijn aan de geboorte van Jezus Christus. Zo werd niet langer de zon, maar Jezus Christus, het licht van de wereld, geëerd.

De Betekenis van Kerst

Voor christenen markeert Kerstmis de komst van Jezus Christus naar de aarde. Jezus wordt gezien als de redder die kwam om de mensheid te bevrijden van zonde en onrechtvaardigheid. Zijn leven en leringen benadrukken de zorg voor de minderbedeelden en het bestrijden van onrecht.

Of je nu de religieuze betekenis viert of gewoon geniet van de gezelligheid met dierbaren, het is een tijd om stil te staan bij de waarden van vrede en naastenliefde. Fijne Kerst!